lördag 18 september 2010

Om akvarell

Experimentell akvarell av Rod Hallgren "Life"



Vad är akvarell?
Akvarell är en spännande målningsteknik som är både lätt och svår. Man kan måla akvarell på många olika sätt, men utmärkande för akvarellfärgen är dess transparens.

Hur målar man med akvarell?
Genom att lägga på akvarellfärgen i transparenta skikt har akvarellen en inneboende förmåga till ljusskildring. Som en dialog med pappret använder akvarellisten papperets vithet för att ge akvarellfärgerna största lyskraft. Vanligtvis målar man inte med vit färg utan vita partier får man genom att lämna det vita pappret omålat. I experimentell akvarell är däremot allt tillåtet.

Vad behöver man och vad ska man tänka på?
Det man behöver till att börja med är en pensel, några akvarellfärger, ett akvarellpapper och vatten. Materialet är lätt att ha med sig och man kan börja måla utan att behöva förbereda så mycket, om man inte har tänkt att man ska måla föreställande bilder med akvarell för då krävs planering, tålamod med väntan, men även snabba insatser och improvisation. Det är svårt att ändra på det som redan är målat och papprets yta blir lätt förstörd.

Vad ska man börja med att måla?
Vanligtvis börjar man med de ljusaste delarna i motivet och målar sedan de mörkare delarna. Ljusa delar mot en mörk bakgrund är svårt att lägga till i efterhand om man inte använder sig av vit färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar